Склад
Лецитин (з насіння соняшника) це натуральна суміш корисних вільних жирних кислот (зокрема омега-6) і фосфоліпідів, до якої входять тригліцериди, фосфоліпіди й гліколіпіди. Соняшниковий лецитин, на відміну від соєвого лецитину, не містить фітоестрогенів – рослинних гормонів. Тому лецитин соняшнику безпечний для чоловіків і не викликає змін гормонального фону у жінок.
Лецитин в організмі відіграє дуже важливу роль. З нього на 50% складаються клітини печінки, 30% захисної оболонки мозку і 17% всіх нервових клітин організму. Так саме, із з'єднань лецитину складаються мембрани нейронів. Жирні кислоти, які містяться в лецитині, також впливають на рівень стресу і виступають природним антидепресантом. Зокрема, фосфатидилхолін, що є одним з фосфоліпідів лецитину, є одним з найпотужніших натуральних антиоксидантів. Він допомагає захистити клітини від пошкоджень в результаті процесів окиснення.
Головні функції соняшникового лецитину:
- Покращує роботу мозку. Бере участь у виробленні нейромедіатора ацетилхоліну, покращує сигнальну взаємодію клітинних мембран;
- Захищає нервову систему. Є основним будівельним матеріалом нервових клітин, тому відіграє важливу роль у відновленні клітин нервової системи;
- Антиоксидант. Складові лецитину надають антиоксидантний захист, таким чином запобігають утворенню руйнівних вільних радикалів у тканинах;
- Гепатопротектор. Підтримує здорову цілісність клітин печінки, завдяки чому сприяє процесам детоксикації організму;
- Знижує рівень «поганого» холестерину. Регулярне застосування лецитину призводить до зниження рівня холестерину в крові та стінках кровоносних судин, а також підвищує здатність жовчних кислот виводити холестерин з кровотоку;
Сприяє покращанню засвоєння жиророзчинних вітамінів, таких як A, D, E і K.