Склад
Насіння кунжуту чорного (на відміну від білого кунжуту) містить значно більше кальцію та вітамінів групи А і В, мікроелементів (заліза, фосфору та магнію, калію, цинку, марганцю, селену, натрію), а також амінокислот. Саме з цієї причини чорний кунжут рекомендується вживати тим, хто страждає на залізодефіцитну анемію, остеопороз і ревматоїдний артрит, підвищений рівень глюкози та «поганого» холестерину. Високий вміст антиоксидантів робить чорний кунжут продуктом, що уповільнює процеси старіння організму. Він сприятливо впливає на імунну систему, обмін речовин, серцево-судинну систему і процеси згортання крові, репродуктивну систему. Харчові волокна клітковини кунжуту необхідні для нормального травлення їжі у всіх відділах шлунково-кишкового тракту.
Має антиканцерогенні властивості через вміст у складі насіння специфічного з’єднання фітинової кислоти. Фітати, що є основним елементом, здатні протистояти злоякісним пухлинам різних видів. Додатково, фітин швидко відновлює мінеральний баланс організму. Олеїнова кислота і сильнодіючий сезамол - антиоксиданти, присутні в чорному кунжуті, перешкоджають розвитку атеросклерозу, формуванню тромбів. Активні речовини усувають ознаки запального процесу, знижують рівень «поганого» холестерину. У кунжуті також виявлено: тіамін (вітамін В1), ніацин (В3), рибофлавін (В2), піридоксин (В6). Вміст вітаміну В3 у кунжуті забезпечує здоров’я травної системи, шкіри, нормальне функціонування ЦНС.
Куркумін (з екстракту кореня куркуми) є основним біофлавоноїдом у складі куркуми. Корень куркуми входить до «золотого списку» аюрведи, використовується для зміцнення здоров'я як протизапальний і антибактеріальний засіб, антиоксидант, найсильніший очищувач крові та організму від шлаків і токсинів. Цілющі властивості куркуми визначаються її складом: Вона є природним джерелом вітамінів і мікроелементів, включаючи В2, В3, B6, К, С; фосфор, кальцій, йод, залізо, магній, калій; ефірні та жирні олії, а також полісахариди та фенольні сполуки. Куркумін ефективно бореться з вільними радикалами, захищає від серцево-судинних захворювань, підвищує опірність клітин інфекціям та злоякісним переродженням. Куркумін, основний куркуміноїд, який входить до складу кореня куркуми, зміцнює імунітет, оскільки активізує зростання лейкоцитів і лімфоцитів - клітин імунної системи, які борються з патогенними мікробами. Підвищує захисні сили організму під час сезонних інфекцій, сприяє якнайшвидшому відновленню вже після хвороби, цілюще впливає на роботу печінки, всіх внутрішніх органів, допомагає в лікуванні суглобів. Протизапальні властивості куркуми допомагають усунути артритний біль і легкі запалення.
Куркумін значно підвищує життєвий тонус, бадьорість, рівень енергії, прискорює обмін речовин в організмі. Куркумін відіграє вагому роль у профілактиці й лікуванні легеневих хвороб, захворювань мозку. Здатен покращувати чутливість до інсуліну , пригнічувати формування жирових клітин, знижувати підвищений кров’яний тиск, запалення та окислювальний стрес.
Куркумін погано всмоктується зі шлунково-кишковому тракті, тому, він ефективно діє тільки в поєднанні з екстрактом чорного перцю (піперином) (що входить до складу Мідь Баланс + куркумін), який покращує засвоюваність куркуміну приблизно в 20 разів!
Екстракт перцю чорного містить основні діючи речовини, такі, як алкалоїд піперин, а також піперинін, піперамін, піперестин і піперилін. Крім цього в чорному перці є мінерали (калій, кальцій, магній, фосфор, натрій), а також вітаміни групи B. Перець чорний має здатність стимулювати серцеву діяльність, а завдяки алкалоїду піперину - нервові закінчення та роботу кровоносних судин нижньої частини тіла, тому він корисний при млявій діяльності кишківника. Під впливом піперину активізується амілаза (фермент, який розщеплює крохмаль на моносахариди), підвищується рівень мукополісахаридів у печінці та шлунку. Він збільшує секрецію соляної кислоти в шлунку, тим самим полегшуючи травлення. Екстракт перцю чорного і його алкалоїд піперин виявляють противиразкову дію, пригнічують блювотний рефлекс. При цьому виявлено також підвищення всмоктувальної властивості кишківника. Отже, засоби з екстракту чорного перцю можуть підвищувати біодоступність вітамінів і фітонутрієнтів.
Перець чорний стимулює і тонізує кровообіг. Допомагає відновити еластичність кровоносної системи, нормалізувати кров'яний тиск. Алкалоїд піперин також має потогінну і сечогінну дію, а отже допомагає вивести надлишок рідини разом з токсинами. Екстракт чорного перцю чинить протимікробну, антисептичну і протизапальну дію, прискорює обмінні процеси в організмі та покращує стан шкірних покривів. Позитивно впливає на нервову систему, надаючи антистресовий і антидепресивний ефект.
Мідь гліцинат це хелатна форма мінералу, яка має високу ступінь засвоюваності і є комфортною для шлунково-кишкового тракту. Мікроелемент мідь має велике значення для життєвоважливих циклів організму людини:
- кровотворення;
- транспорт кисню;
- функція печінки, нирок, легенів, головного мозку;
- утворення гормонів;
- дієздатність ферментів;
- формування імунного захисту.
Мідь відіграє важливу роль у перетворенні заліза (Fe) усередині організму на гемоглобін, за рахунок чого цей мікроелемент підтримує функцію кровотворення - використовується для формування еритроцитів. Саме мідь вивільняє залізо з «депо» та надалі допомагає засвоїти його організмом.
Мідь бере участь у синтезі аденозинтрифосфату або АТФ – молекули, яка є джерелом енергії для всіх процесів в організмі, і додатково сприяє підвищення розумової активності. Також, мінерал є ключовим компонентом для синтезу колагену — основного білка, що входить до складу кісток, суглобів, судин і шкіри. Мідь сприяє правильному росту тканин і забезпечує їхню міцність. Для утворення еластину та колагену необхідні іони міді, які надають міцність кісткам, шкірі та білковому каркасу судин. Також, вона допомагає у виробництві меланіну, який відповідає за колір шкіри та волосся.
Мідь є складовою частиною антиоксидантних ферментів, які борються з окислювальним стресом в організмі. Вона захищає клітини від пошкоджень, запобігаючи утворенню вільних радикалів. Елемент грає важливу роль у підтримці здоров’я імунної системи. Вона сприяє розвитку та активації білих кров’яних клітин, які захищають організм від інфекцій. Мідь має виражену протизапальну властивість, пом’якшує прояв аутоімунних захворювань (ревматоїдний артрит). Також, мінерал підтримує функціонування нервової системи – будучи будівельним матеріалом для фосфоліпідів, тому опосередковано бере участь у збереженні мієліну (зовнішня оболонка нервових волокон), а також бере участь у регулюванні нейромедіаторів. А також, надає оздоровчий ефект на щитовидну залозу - стимулює її працездатність, контролює рівень головного гормону тироксину.